Madlavning over åben ild hører ikke kun de sydlige himmelstrøg og spejderlejren til. Og er du til nærvær og sanselige oplevelser eller bare rustik, velsmagende mad, så er madlavning over åben ild en fantastisk hyggelig oplevelse, som du utvivlsomt bør unde dig selv.
Har du et bålsted i haven, som du ønsker at udnytte til fulde på de lune sommeraftener, eller ønsker du at skabe en hyggelig madoplevelse for hele familien, så er bålmad lige sagen. Hvad du har brug for, er det rigtige grej til at gøre madlavningen til en gennemført oplevelse.
I dagens artikel rådgiver vi dig, om valg af gryder og pander til brug over åben ild. Læs med og lad dig inspirere til en velsmagende naturoplevelse i din egen baghave.
Den positive oplevelse starter med det rigtige grej
Gryder og pander til madlavning over åben ild er på mange måder ligesom dem til indendørs brug, og så alligevel ikke helt. For mens gryder og pander til indendørs brug skal være både præsentable og optimeret til induktionsvarme, så skal grej til udendørs brug først og fremmest kunne holde til bålets store varme-energi. Gryder og pander til udendørs brug er derfor mere rustikke og holdbare end dem til indendørs brug, og det er essentielt.
Det betyder imidlertid ikke, at du ikke kan få æstetisk flotte gryder og pander til bålmad, for det kan du – og mere til. Udvalget byder på alt lige fra udendørs wokke, bålpander (med håndtag og uden), klassiske bålgryder og pandekagepander, paellapander, stegesøer og meget mere. Kort sagt kan du få gryder og pander til ethvert udendørs madprojekt, hvor ambitiøst og gourmet-agtigt det end måtte være. Der findes også et hav af gode opskrifter både online og i klassiske kogebøger, så det er bare at komme i gang.
Støbejern eller aluminiumsgryder
Når du skal til at købe gryder og pander til bålmad, så er der primært to ting, der gør sig gældende: budgettet og vægten. Ofte står valget mellem flotte (og tunge… og som regel også dyre) støbejernsgryder og lette (og som regel også billigere) aluminiumsgryder. Begge dele har hver deres berettigelse og anvendelse, men inden du vælger det ene frem for det andet, er det en god ide at overveje, hvordan du påtænker at anvende dit nye kogegrej.
Fordelen ved aluminium er at det er let at have med og dermed velegnet til madlavning på farten. Det kunne være på en vandre- eller cykeltur i naturen, på campingpladser eller til et langt hike. De kan fastgøres på en rygsæk og tages med, uden at det bliver ubehageligt.
Er du derimod typen, der elsker at lave rigtig god mad, og kommer du primært til at lave mad i din egen baghave, så kan du med fordel overveje at investere i støbejernsgryder og -pander. Disse er godt nok tungere, men til gengæld holder de evigt og vil løbe op til selv den største udendørs-gourmets forventninger. Som med alt i livet er det et spørgsmål om smag og behag. Ønsker du at lade dig inspirere af det store udvalg, så kan du tage et kig her. Vi ønsker god fornøjelse med din udendørs madlavning og håber, at du finder de perfekte gryder og pander til dit behov.